Bolest přeměněná v korále

28.12.2025

Zbavit se něčeho je někdy velmi prospěšné. Může to být rychlejší a jednodušší než s tím dál pracovat, než to v něco přeměnit. Ale i to, co jsme chtěli zahodit, se může stát základem něčeho nového, užitečného a krásného. Někdy dokonce bolest, kterou bychom nejraději zahodili kilometry daleko od nás, se může přeměnit v porozumění, soucit nebo moudrost.

Pro symboliku procesu přeměny jsem pro vás sepsala následující kreativní tip, použitelný nejen o Vánocích.

Po vánoční nadílce se většinou u každého doma najde hromada potrhaného balícího papíru. Něco si schovávám na další rok, ale pokud jde o dárky, které rozbalovaly děti, většinou jde o balící papír dál nepoužitelný, putoval do koše nebo do kamen. Než jsem objevila recept na papírovou keramickou hmotu. Pro její výrobu používám jako výchozí množství cca 3 šálky (400 až 500 gramů) vymačkané, ale stále vlhké papírové rozmixované hmoty. Pokud máte jiné výchozí množství, recept si přizpůsobte, gramy nehrají roli. Zkušenost mám jen s balícím papírem bez křídové úpravy, nejvíc používám takovou hnědou univerzální roli zcela bez potisku.

Budete potřebovat:

  • 3 šálky (400 až 500 gramů) vlhké papírové hmoty

  • 1 šálek (120 gramů) mouky

  • 1 šálek (300 gramů) tekutého lepidla nebo lepidla z mouky*

  • 1 lžíce soli nebo octa

  • 2 lžíce rostlinného oleje

Pokud máte samotného papíru málo, směs lze doplnit o papírové obaly od vajec. Papíry je potřeba natrhat na menší kousky, dát do mísy nebo hrnce, zalít vodou a nechat nasáknout, alespoň hodinu, ideálně třeba do druhého dne. Poté směs rozmixujte, přeceďte přes plátýnko a smíchejte s dalšími surovinami. Vytvoříte hmotu, z které můžete vytvarovat korále, obalit sklenice jako vázy apod. Výtvory suším u kamen nebo na topení. Po vysušení barvím přírodními inkousty.

Hmota zabalená v igelitu vydrží v lednici minimálně 14 dní, lze ji i zmrazit.

*Pro výrobu lepidla z mouky smíchejte 1/2 šálku hladké mouky s 1 šálkem studené vody na pánvi, dokud nevzniknou hrudky. Směs zahřejte na sporáku. Jakmile začne bublat, snižte teplotu na minimum. Míchejte, dokud směs nezhoustne a poté nechte vychladnout.